Tuesday, June 5, 2012

Oak Gall (Manjakani)

Manjakani



Nama Biasa : Manjakani
Nama Lain : Oak Gall (Inggeris)
Nama Siantifik : Quercus infectoria

Pengenalan
Manjakani (Oak Gall) telah digunakan secara meluas dalam bahan ubat tradisional selama berkurun-kurun oleh orang Arab, Parsi, China dan Melayu. Hal ini diyakini bahawa ia telah digunakan sejak 2.725 SM oleh orang Mesir.

Menurut kajian, manjakani terbaik dikenali sebagai 'Manjakani Mekah' atau 'Allepo Manjakani' yang berasal dari Allepo,Syria.Manjakani terbentuk dari daun yang dikenali sebagai Quercus infectoria (nama saintifik).Keberkesanan manjakani telah terbukti terutama dalam merawat vagina,sakit tenggorokan,ulser dan juga masalah kulit.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa manjakani kaya dengan tannin,vitamin A dan C, kalsium dan asid Gallic, serat, protein dan karbohidrat.Selain itu,manjakani juga mengandungi unsur-unsur astringency,anti-mikrob dan anti-inflamasi.Oleh kerana kandungannya kaya dengan tannin dalam manjakani,ia digunakan secara meluas dalam ubat tradisional terutama dalam penyembuhan kerosakan rangkaian luaran dan juga mengencangkan otot vagina kerana proses melahirkan.Penelitian juga menunjukkan bahawa zat dalam manjakani boleh membantu mengembalikan pertumbuhan rangkaian tisu vagina, kekuatan dan ketahannya.
Rujukan : http://www.herbsforlove.com/



Salah satu ramuan yang terdapat di dalam BIDADARI

Khasiat dan Kegunaan :

1.Awet muda - kandungan anti-oksidan dalam manjakani melambatkan proses penuaaan.

2.Kencing manis - asid gallic membantu mencegah penyakit ini dan lelah (asma).

3.Kanser - boleh mencegah kanser serviks dan payudara.

4.Nyah bau - pencegahan tentang bau yang tidak menyenangkan oleh astringent,membantu menghapuskan bakteria, kulat dan jangkitan kulat,penyebab utama gatal dan bau yang tidak menyenangkan di alat sulit.

5.Penyembuhan tisu otot di faraj - tannin dalam manjakani mempunyai sifat-sifat pengetatan otot vagina dan membantu mengurangkan kehilangan kekenyalannya akibat penuaan dan perubahan hormon

6.Keputihan - zat ini juga membantu dalam mengurangkan cecair berlebihan (keputihan) yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

7.Mengecutkan semula tisu-tisu - Astringent juga mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.

8.Menegangkan dan mencantikkan kulit - Astringent dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.

9.Mata yang sihat - Astringent terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu pada mata.

10.Rawatan payudara - Oleh kerana manjakanimempunyai sifat-sifat menegangkan kembali otot-otot,maka amalan meminum minuman bermanjakani dapat memperbaiki payudara yang telah hilang kekenyalannya.

11.Gigi dan tulang - Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.

12.Mulut - Astringent dalam manjakani mengekalkan kebersihan mulut.

13.Kulit kering dan berminyak - Astringent juga dapat mengawal kulit kering dan berminyak.

14.Perawatan kronik ulser - Amalan meminum minuman manjakani juga boleh merawat ulser kronik.

15.Pelbagai khasiat makanan - Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melawaskan pembuangan air besar.Vitamin dan zat galian serta karbohidrat dan protein boleh memupuk kesihatan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...